onsdag 23. november 2011

Den forlatte øyen

Freedom Fast Cat gjør strandhogg på Great Keppel Island. Vi hiver bagasje og mat for de neste tre dagene i firehjulstrekkeren til Angela fra Great Keppel Holiday Village. Selv går vi det korte stykket langs stranden opp til hytten vi skal bo i. Sanden er kritthvit og myk. Havet intenst blått og klart. Her skal det bli godt å være.
Vi bor i en enkel hytte i skyggen av digre eukalyptustrær og palmer. Kjøkkenet er felles, og måltidene spises ute ved langbordet. Sosialt og hyggelig. Det er få andre gjester, og flertallet av dem bor gratis, mot tre timers jobb hver dag. For oss er det bare ferie og kos. Midt mellom to HelpX-uker, tett på andre familier, passer det oss utmerket. Guttene har lekt med jentene i Wood-familien i en uke. Nå finner de roen med hverandre. Nå skal det bli deilig med dager vi fyller med det hjerte måtte ønske.

Great Keppel Island var ”hot” på 80-tallet. Nå har turistene funnet andre steder å reise. Whitsunday Islands har tatt over hordene. Great Keppel Island fremstår som det stille, enkle alternativet. Det svære resortet ved stranden er forlatt og inngjerdet. Samme skjebne deler flere av de andre bygningene på øyen. For et par tiår siden ble øyens flystripe flittig brukt. Nå gror den igjen. Parasollene og strandstolene er pakket ned. Men, stranden ligger der minst like innbydende.

Om morgenen blir vi vekket av et yrende fugleliv. Lydene er høye og eksotisk. Ikke en spurv eller kjøttmeis i sikte, kun store, fargerike fugler vi aldri har sett maken til hjemme. Om kvelden, når vi sitter rundt langbordet utenfor kjøkkenet, kommer possumene luskende for å se etter en matbit. Vi løfter bena godt opp på benken. Vi har hørt at possum gjerne sjekker ut om tærne er gode å tygge på… En svær øgle lusker også rundt. Vi holder oss på trygg avstand fra den og.

Dagene fylles med snorkling, bading og turer gjennom frodig landskap. Nye vakre strender åpenbarer seg etter hvert som vi gjør oss kjent på øyen. Og utenfor ligger korallrevene, med alt det vakre, spennende og giftige det har å by på. Simen og Øyvind skremmer opp en av de mange skatene ved revet, en ”Bluespotted ribbontail ray”. Om ikke dødelig, merker man godt hvis man blir stukket av giftpiggene. Det gikk bra denne gangen også, og vi kan alle nyte solnedgangen i ro og mak.



Søndagen kommer fort, og det er på tide å pakke sammen. Vi har en lang kjøretur foran oss. Rett vest. Inn i solnedgangen. Inn i landet.

mandag 21. november 2011

Hva er en platypus?

Fra det øyeblikket vi møter jentene på 6 og 8 år i Wood-familien, leker de sammen med guttene våre som om de har kjent hverandre hele livet. Simen og Vetle forstår og snakker mer og mer engelsk, men mye av leken er uten språk. Universell. Guttene løper etter jentene. Klassisk ”ta-lek”, akkurat slik vi kjenner det fra barnehagen og skolen hjemme.  

 
HelpX-vertene våre, Sally og David er koselige folk med en drøm og plan om å gjøre som oss en dag. Ta med jentene ut på en lang tur. Oss tar de med på turer og aktiviteter i nærområdet. Middag hos besteforeldrene, bassengbursdagsbesøk og julefest på skolen.








Vi får sett ville kenguruer og platypus. Noen mener at platypus må være en slags ”practical joke” fra Guds side. Den er på størrelse med en huskatt, har pels, beverhale, giftklo, nebb og legger egg!

 


Innimellom praten, sykkelturer og alle aktivitetene skal det jobbes. Silje og Øyvind jobber ”skift”. Det graves, sages og rakes i hagen. Å sage ned et tre som er fullt av tremaur er en krigserklæring. Det ender med utallige bitt av noen svært aggressive, grønne, små fotsoldater.  






I tillegg til gartneroppgaver i hagen og diverse andre småoppgaver, jobber Øyvind på den ene båten til Davids far. Den skal pusses opp til fordums storhet og selges. Øyvind får seg også en tur ned til den nye båten. En over femti fots yacht med alle slags finesser.

Uken hos familien Wood har vært alle tiders. Men, nå er det tid for avskjed. Reisen fortsetter. Vi plukker opp en leiebil og setter kusen sørover. 

onsdag 9. november 2011

Great Barrier Reef!

Etter seks dagers avkobling i Airlie er vi klar for nye eventyr. Denne gangen går turen ut i det store blå, på tre dagers seiltur mellom de nydelige Whitsunday Islands og ut til Great Barrier Reef. Vi gleder oss stort!

Fredag kveld møtes vi ved ”Anaconda III”. Mannskap, Stang-familien og ca 20 backpackere. Vi glir selvsagt rett inn! I marinaen er det satt opp skilt med advarsel om at det er observert hai inne i havnebassenget. Så vi holder godt på barna idet vi hopper om bord. Guttene er som vanlig utrolig greie og tilpasser seg raskt de nye omgivelsene på båten. Det er små flater, men likevel stort nok til at Simen og Vetle kan utforske litt på egenhånd. Seilbåten er tross alt nesten 100 fot …

Livet på båten er ikke noe slaraffenliv. Allerede kl. 07 klinger skipsbjellen. Frokosten er servert.  Det er bare å hive innpå. Nye opplevelser venter. Silje skal prøvedykke for første gang i sitt liv. Snorkling er supert, kanskje dykking er enda bedre? Det er verdt et forsøk. Ute på dekk ser vi inn mot det som er regnet som en av verdens fineste strender. Whitehaven beach. 7 kilometer med nydelig, ren, hvit sand omkranset av frodig skog. Iført dykkeutstyr og ”stingersuits” (beskyttelse mot de farlige brennmanetene) hopper vi i gummibåtene som skal ta oss inn til stranden.

Guttene leker i den nydelige sanden og følger spent med mens mor prøver å overbevise seg selv om at det er helt ok å puste under vann. Silje går på med friskt mot, men fikser ikke helt den litt klaustrofobiske følelsen av å skulle puste normalt med masse vann over hodet. Så det blir med det ene prøvedykket. Det er heldigvis masse å se med dykkermaske og snorkel fra vannskorpen!  

Etter en herlig stund i den hvite sanden, fin som potetmel, er det om bord i båten igjen. Vi skal videre til første snorklestopp ved korallrevet rundt Border Island. Rett under havoverflaten åpenbarer det seg en helt ny verden. En fargerik verden av koraller og fisk. Korallene vokser lag på lag oppover. Sakte, sakte. Som små trær. Irrgrønne, blå, lilla, gule, grå … Fargerike fisker danser nysgjerrig rundt oss på alle kanter. Fantastisk å se for guttene. Og enda er vi ikke ute på det store revet.  

Samme ettermiddag setter vi kursen mot Great Barrier Reef. Et av verdens underverker, og den eneste levende organismen som kan sees fra verdensrommet. For å nå ut til ”Bait Reef”, der vi skal ligge for natten, må vi ut på det åpne havet. Den livlige optimismen som preget gjengen på båten forsvinner brått. Det er mye sjø, mange blir syke og har mer enn nok med seg og sitt. Men solnedgangen er formidabel, og etter et par timers gynging kan vi puste lettet ut. Vi er fremme i le av revet. Havet stilner. Det er stort å bare være der. Vi kan så vidt skimte øyene i det fjerne, ellers er det hav på alle kanter og en fantastisk stjernehimmel over oss. Vi gleder oss til å se nærmere på livet under vannoverflaten neste dag. Men først, en god og lang natt søvn. Sjøluft, sol, varme, vind og bading gjør oss gode og søvnige.

Andre dag på båten tilbringes ved Bait Reef og Hook Reef. Snorklingen er fantastisk. Guttene imponerer oss når de kaster seg ut av gummibåten som har tatt oss bort til kanten av revet. Vetle stusser litt. Og det er ikke rart. Det store havet omgir oss, det er ikke noe sted å sette tråkke ned. Vi skal bare skvulpe rundt på overflaten i denne store, store blå verden. Og hvem vet hva som lurer nede i dypet?

Etter å ha tenkt seg om vil også Vetle snorkle. Og skal han først uti, skal han uti med stil. Det blir som dykkerne. Han kaster seg baklengs ut av gummibåten. Plask! Simen følger etter på samme måte. Hele familien er klar for å uforske livet på det store revet.

Vi blir ikke skuffet. Det er fantastisk. En fascinerende verden av koraller og små og store fisker i mengder. Vi driver langs revet og ser nye arter hele tiden. Vi så etter Nemo, men han hadde nok gjemt seg. Det samme med de store havskilpaddene. Men, vi var så heldig at vi så en stor skilpadde samme ettermiddag fra båten. Ingen haier. Heldigvis.  

Siste dag stopper vi ved Hayman Island på vei inn tilbake til Airlie. Bukten blir brukt til fiskeforingsplass. Det er bare å kaste seg uti. Her er mengder av fisk, i alle farger, størrelser og fasonger. Mettet på inntrykk blir vi satt trygt av igjen i havnen i Airlie. Nok en gang har det vært en bra helg!

tirsdag 8. november 2011

Avkobling i Airlie

Det har vært mye bevegelse. Vi har overnattet på syv ulike overnattingssteder de siste ti dagene. Vi har reist til et nytt land. Vi har møtt mange nye mennesker og fått nye venner. Nå er vi på vei sørover fra Townsville. Denne gangen for å bli i ro en ukes tid.
En slags ferie i ferien. Backpackerne vi bodde med i Townsville utrykte det nokså presist med et stort hjertesukk. ”Travelling is NOT holiday.” Backpacking er hardt arbeid. Stakkers oss!!
Mest kjent som partysted nr. 1 blant backpackerne i Australia, er kanskje ikke Airlie Beach et innlysende stoppested på reisen for oss småbarnforeldre. Men, Airlie er mer enn bare fest og moro. Big4 Adventure Whitsunday Resort ligger nemlig rett utenfor byen, og er akkurat det vi trenger etter travle reisedøgn. Stor familiepark, basseng med vannrutsjebaner, hoppemadrass, lekeplass og barnefilmer på utekinoen under stjernene hver kveld.


Vi har booket oss inn for seks dager og nyter det avslappende livet! Vi ordner oss med mat i hytten vi leier, og guttene kan løpe rundt på egenhånd. Både de og vi nyter friheten! Simen får konsentrert seg om skolen og Vetle dyrker sin nye hobby, skateboard! Så skal det jo bades, bøker skal leses og mat skal lages. Og sånn går nå dagene.

Utenom det gode livet i familieparken, er det enda en grunn til at vi stopper i Airlie Beach. Whitsunday Islands og Great Barrier Reef ligger like utenfor Airlie. I den lille byen er det er lite hav av reisebyråer som lokker med ulike turer ut på øyene. Et fåtall av dem går også helt ut til revet. Vi går selvsagt for en slik tur. Hvorfor ikke få med oss ”the real thing” når vi likevel er så nær?