lørdag 14. januar 2012

Bryllup og skyggedukketeater

Et lite svømmebasseng og noen kafebord. Det er det eneste som skiller rommet vårt i Villa Agung fra stranden. Når vi ligger i sengen, hører vi bølgene slå. Vi har booket oss inn for fire netter i den lille fiskerlandsbyen Anturan på nordkysten av Bali. Det blir rolige, gode dager. God tid til å lese bøker, ha gode skoledager og bare ta dagene som de kommer. Og akkurat det skal vise seg å bli en god plan.

Sandy og Gus, vertskapet på Villa Agung, tar oss med på en liten tur i nærmiljøet. Det skal holdes bryllup i den lille landsbyen, og vi får være med å se hvordan velsignelsen holdes, dagen før selve bryllupsseremonien. Det er fullt av folk som kommer og går. Orkesteret spiller tradisjonell balinesisk musikk, det er mat og et stort bord med ofringer og gaver. Hindupresten sitter opphøyet, ber og velsigner bryllupet og gavene. Alt mens han kler seg i stadig flere smykker, armbånd, ørepynt og hodepryd. Vi blir tilbudt søtsaker, før vi rusler gjennom lokalet igjen. Kjapt inn, kjapt ut for vår del. De andre gjestene kommer ifølge Sandy til å tilbringe mer eller mindre hele dagen i lokalet. Det er en stor sosial begivenhet for familiene, deres venner og naboer.

Nyoman, vaktmester på Villa Agung, inviterer oss i tillegg med på en navneseremoni for familiens tre måneder gamle baby. Det er kveld og mørket har senket seg. Hele storfamilien er samlet i bakgården. Gammel og ung, onkler og nieser, tanter og bestefedre. Et lerret er spent opp foran en fakkel, og en profesjonell skyggeteaterkunstner og forteller er leid inn. Gamle, indiske religiøse tekster fortelles med stor innlevelse, på vekselvis sanskrit og balinesisk. Trommer og andre tradisjonelle instrument spiller opp og setter stemningen. Skyggene av de vakre dukkene svever over lerretet og dramatiserer fortellingen. Vi forstår ikke et ord, men suger inn inntrykk og stemning. Latteren sitter løst og det er god stemning. Nesten hele barneflokken sitter bak lerretet for å beundre dukkene og følge fortellerens bevegelser. 

Både bryllups- og navneseremoni er uforglemmelige opplevelser for oss. Vi føler oss heldige som får innblikk i hvordan dette feires i en liten balinesisk landsby. Ingen kommersielle aktører, ingen inngangspenger eller tillaget arrangement til ære for oss. Kun bryllup og navneseremonier slik de, tradisjonen tro, blir holdt her i landsbygden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar