torsdag 26. januar 2012

Paradis. Igjen

De mørke skyene henger tungt over fjellene på Lombok. Men på de tre Gili-perlene utenfor Lomboks kyst, skinner solen. Vi går i land på den hvite stranden på Gili Air. Et tropisk paradis. Palmer, sand, sjø og glade ansikter. I den lille havnen er det et yrende liv. Noen sitter og venter på båtene som skal ta dem over til Lombok eller Bali. Varer blir levert fra små båter. Hestetransporten står klar langs veien. Vi forhandler om pris og hiver sekkene på hestevognen. Alle fire klatrer inn og sjåføren smatter for få den lille hesten i gang. Vi humper bortover den smale veien, mellom kafeer og små butikker.

På Gili Air finnes det ikke en eneste bil, ikke engang mopeder. Og i stor kontrast til Bali, ingen hunder eller apekatter. Heller ingen giftige småkryp, verken på land eller i vannet. Her er det bare å senke skuldrene og nyte tilværelsen!
Øyen er ikke større enn at vi kan gå rundt den på en times tid. Vi leier sykler og utforsker små bakgater og stier innimellom husene inne på øyen. Folk bor enkelt, hønene løper fritt, geiter og kyr står i tjor. Mange livnærer seg av kokosnøttproduksjon. Folk putler på med sitt, livet går sin vante gang inne på øyen, kun avbrutt av bønneropene fra moskeen som ljomer over Gili Air med jevne mellomrom. Nakne smågutter løper rundt og leker i gatene.



Simen og Vetle har fått seg noen kompiser som de spiller fotball med på stranden. Til glede for de aller minste finnes det til og med et omsyklende minitivoli, med tivolimusikk!

Langs stranden er det turistene, restauranter og overnattingsteder som dominerer. Folk ligger spredt på solsenger og i hengekøyer. Det hamres, sages og snekres. Nye restauranter, kafeer og overnattingsteder popper opp som paddehatter. Gili Air er helt sikkert forandret om fem år. Det er allerede et stort utvalg av god drikke og mat på øyen. Ferske delikatesser fra havet, indonesiske og internasjonale retter og en herlig italiensk restaurant. Og fantastiske sjokoladepannekaker ... Alle ser ut til å kjenne alle, og etter et par dager begynner rastafyren i baren på hjørnet å kalle oss ”Happy Family”. Øyvind har i tillegg gått fra å bli kalt Nick Nolte til å bli ”Mr. Handsome”. Det siste etter at han klippet håret og barberte vekk skjegget.


Dagene går med til bading, snorkling, skole og ren og skjær livsnytelse! Til og med sarong- og smykkeselgerne på stranden tar livet med ro. Svømmingen til Simen og Vetle går bedre og bedre. Nå klarer de seg fint både i store bølger og sterk strøm. Rett utenfor øyen er det flotte koraller og fargerike fisker. Vi blir med dykkebåten fra hotellet og snorkler blant havskilpadder. En flott opplevelse.
Stranden er også full av skatter. Nydelige skjell og knekte koraller i alle tenkelige former. Guttene blir aldri lei av å gå på skattejakt. Vetle bryter ut: Takk for at dere har tatt oss med til alle slags land i verden slik at vi kunne finne alle disse skattene! Det er noe med stemningen på Gili Air. Nå er det bare å nyte mens vi kan …

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar