fredag 27. januar 2012

Prosjekt kokosnøtt

Øyvind og guttene har en plan. Planen er: 
1.       finne en egnet kokosnøttpalme
2.       klatre til topps i palmen
3.       hente ned et par kokosnøtter
4.       åpne kokosnøtten på egenhånd med egnet verktøy
5.       drikke kokosmelken og spise innmaten
Et perfekt prosjekt på Gili Air. Her er det nok av palmer. Og nok av tid.
Simen og Vetle engasjerer seg sterkt i prosjektet, og har som mål å komme seg til topps i en av de mange palmene på øyen. Vi legger ut på vandring, på jakt etter en egnet palme. Det vil si en palme som ikke er eid av en fattig, lokal bonde. Det skulle tatt seg ut …

Gradestokken viser 30 grader og solen skinner. Den friske sjøbrisen holder oss passe avkjølt. Før vi i det hele tatt har begynt på klatringen, er Vetle så heldig å finne en kokosnøtt som har drevet i land på stranden. Etter hard innsats får Øyvind (ved hjelp av sine superkrefter som vi alle vet så godt om!) av det ytterste skallet, og en fin kokosnøttkjerne åpenbarer seg. Nå er vi spent på om innholdet er friskt og godt. Vi har åpnet nok av råtne og dårlige kokosnøtter før. Denne gangen er vi heldig. Inni kokosnøtten er det frisk, søt melk og deilig kokosnøttkjøtt. Guttene monser i seg. Godt fornøyd med å ha funnet kokosnøtten helt selv. Ingenting smaker som en selvfunnet kokosnøtt på en fin sandstrand!  

Så er det tilbake til prosjekt kokosnøtt. Det er jo de som henger i toppen av palmene vi egentlig er ute etter. Rett ovenfor stranden er det en restaurant med et par kokospalmer like ved. Øyvind forteller om sin drøm om å klatre opp og hente en kokosnøtt, for så å tilberede og spise den selv. Jenten i baren smiler. Hun virker litt tvilende til hele prosjektet. Men, så lenge vi betaler for kokosnøttene vi henter ned er det ok. Det er bare å ta seg ut.


Simen og Vetle prøver seg først, men må gi tapt mot den rette stammen. Så er det Øyvind sin tur. Klatreferdighetene kommer til sin rett, godt hjulpet av noen innhugde spor i stammen. Og ikke minst, en sterk vilje til å gjennomføre prosjektet. Han kommer seg opp til palmebladene. Fra toppen av palmen hiver han ned to fine kokosnøtter. Så er det bare å delje løs med kniven, etter instruksjoner fra jenten i baren. Resultatet blir storveis.
Guttene får hvert sitt sugerør rett i kokosnøtten, og drikker fornøyd den søte og gode kokosmelk. Etterpå er det bare å skrape ut innmaten med skje. Men det geleaktige kokoskjøttet faller ikke helt i smak. Det smaker bedre når det er tørket.




Et par nye skrammer på leggen til Øyvind til tross, prosjektet må sies å være godt gjennomført og vellykket. Guttene har i tillegg funnet en annen måte å bruke kokosnøttene på. Når vi ikke spiser dem, kan de alltids brukes til å spille fotball med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar