fredag 20. januar 2012

En nedtur og en opptur

Nedtur? Og det på selveste Bali? Ja, faktisk, en aldri så liten nedtur. Alt er relativt selvsagt. Og når alt har gått så utrolig bra til nå, blir jo selv den minste skuffelsen en liten nedtur. Nedturen var Ubud. Balis kulturelle hjerte, yogahimmel og spahovedstad. Oppturen ble Padang Bai, en liten landsby i øst. Transportknutepunkt og havn for små og store Lombok og Gili-båter. 
 
Ubud har mye å by på. Så det er jo ikke det at Ubud ikke var bra. Men forventningene våre var kanskje litt for store? Ubud, slik vi husker det fra mange år tilbake, var en liten by full av sjel, kunst og kultur. Nå er Ubud definitivt blitt større. Fremdeles full av kunst og kultur, men noe av sjelen har forsvunnet. Det er som om Ubud prøver litt for hardt å leve opp til sitt gode rykte. Det ble for mye kjas og mas. Butikker på rekke og rad med akkurat det samme vareutvalget. Tremasker, batikk og buddhaskulpturer så langt øyet rekker. Avbrutt med jevne mellomrom av spa, fancy hoteller og organiske kafeer, som gjerne serverer både tidsriktig raw food og illy espresso. 

Men, vi fikk med oss noen høydepunkter i Ubud. Tradisjonell balinesisk dans to kvelder, til stor glede for alle fire. Vi bodde også fyrstelig hos Alam Jiwa Cottages. Med himmelsenger, nydelige møbler og et bad som tatt rett ut av det lekreste interiørmagasin. Fra balkongen så vi ut på grønne rismarker, ekorn i trærne og gjess i åkeren. Og etter en liten rusletur gjennom eksotiske Monkey Forest, der de hellige apene regjerer, var vi i hjertet av Ubud. Om kvelden kunne vi se blinkende ildfluer danse over rismarkene. En nydelig opplevelse, magiske øyeblikk. Likevel ble det ikke full klaff i Ubud denne gangen. Kanskje det var regnet og fuktigheten som satte seg i oss?   

Padang Bai var i utgangspunktet kun et nødvendig stopp på veien til Gili. Vi hadde ingen forventninger, og ble positivt overrasket. Padang Bai ble det Ubud vi hadde håpet å finne, men ikke fant. Padang Bai var herlig avslappet stemning, små butikker med vakre saronger og håndverk og noen gode restauranter. Sjøbrisen og solen tørket oss (og all bagasjen vår) opp etter våte, varme dager i Ubud. Den lille fiskerlandsbyen ligger ved en nydelig stripe strand, og er omgitt av frodige fjell.

Noen hundre meter over åskammen på østsiden av stranden, og ned en bratt sti, ventet herlige, lille Blue Lagoon. En liten perle med krystallklart vann og akkurat store nok bølger til at Simen og Vetle kunne holde det gående, og gående. Lenge. Helt til vi var så sultne at vi måtte løsrive oss fra den turkisgrønne sjøen og tusle tilbake til rommet, skylle av sand og saltvann og finne nærmeste koselige restaurant langs sjøkanten. Det ble et par flotte dager, og en fin oppladning til det vi tror kommer til å bli vårt neste lille paradis. Gili Air utenfor Lombok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar